EXISTĂ O LEGĂTURĂ ÎNTRE BOALA ALZHEIMER ŞI DIABETUL ZAHARAT

Se pare ca exista o asociere intre boala Alzheimer si diabetul zaharat, legatura dintre cele doua patologii fiind demonstrata de o serie de studii. Afirmatia a fost facuta de prof. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii Romane de Neurologie si presedinte onorific al Societatii Romane de Neuropatie Diabetica.

"Boala Alzheimer este o afectiune neurodegenerativa in care manifestarile simpotomatice de tip demential apar doar dupa 20-30 de ani de la debutul bolii, constitutuind stadiul sau final. Cu atat mai mult se impune aceasta discutie, cu cat relatia diabetului zaharat cu mecanismele bolii neurodegenerative Alzheimer este inca din stadiile sale initiale care preced cu zeci de ani manifestarile de tip demential!", a declarat prof. dr. Ovidiu Bajenaru, cu ocazia simpozionului international NeuRODiab.

Citeşte tot articolul

CARE ESTE CEA MAI EFICIENTĂ ARMĂ ÎMPOTRIVA DIABETULUI

În prezent, peste 55 de milioane de europeni au diabet zaharat, iar o dată cu creşterea populaţiei globale medicii avertizează că această boală se va transforma într-o epidemie. Educaţia alimentară şi terapeutică a bolnavilor reprezintă singura soluţie pentru a asigura succesul terapiei şi controlul acestei afecţiuni pe termen lung.

„Educaţia terapeutică reprezintă cea mai eficientă armă terapeutică în îngrijirea persoanei cu diabet zaharat. Prin informarea corectă şi responsabilizarea persoanelor cu diabet, acestea recâştigă controlul asupra vieţii lor. Bolnavii de diabet care îşi verifică regulat doar glicemia fac o greşeală. Pacientul cu diabet suferă de o serie de complicaţii şi de aceea trebuie să îşi facă o serie de alte analize periodic", a declarat prof. univ. dr. Radu Lichiardopol, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Citeşte tot articolul

DIABETUL ZAHARAT NU SE VINDECĂ DAR SE TRATEAZĂ

Privat de sursa principala de energie (glucoza), organismul utilizeaza proteinele si lipidele ca sursa energetica rezultand, intre altele, cetone - care se elimina prin urina sau se acumuleaza determinand o stare toxica denumita cetoacidoza care, nerecunoscuta sau netratata la timp, creeaza complicatii serioase ce pot duce in unele cazuri pana la deces.

Citeşte tot articolul 

CRIZĂ DE MEDICI DIABETOLOGI ÎN VASLUI

Judetul Vaslui se confrunta cu o criza de medici diabetologi, la cei 17.000 de pacienti diagnosticati cu diabet, existand doar doi specialisti,anunta Agerpres.

Medicii sunt nevoiti sa consulte in unele zile peste 100 de pacienti, astfel timpul de asteptare pentru o consultatie al unui diabetic ajunge si la 8 ore.

Citeşte tot articolul

DIABETUL ZAHARAT, UCIGAŞUL DIN UMBRĂ

Ziua Mondială a Diabetului, marcată pe 14 noiembrie, este o inițiativă a Federației Internaționale de Diabet, care își propune, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, să informeze publicul larg cu privire la această afecțiune și să educe persoanele care suferă de diabet.

Diabetul afectează peste 347 de milioane de oameni la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Numărul persoanelor cu diabet este în creştere și se estimează că, până în anul 2030, va ajunge la 552 de milioane. În cele mai multe cazuri, boala este descoperită întâmplător, pacienţii neconştientizând existenţa afecțiunii timp îndelungat.

Citeşte tot articolul

MEDICINA DE ACASĂ.CUM TRATĂM DIABETUL ZAHARAT

O forma de diabet care se intalneste tot in tipul II este acela datorat unor medicamente cu actiune diabetogena (se numeste diabet iatrogen). Acest diabet apare in mod special dupa un tratament prelungit cu cortizon (pentru boli reumatice sau degenerative) sau cu unele diuretice de tipul tiazidelor (nefrix). Aceste forme de diabet sunt de obicei tranzitorii, dar sunt si cazuri cand diabetul ramane insa definitiv.
Citeşte tot articolul

TOP SEMNE DE ALARMĂ CARE ANUNŢĂ DIABETUL

Setea excesivă, durerile de cap, urinarea frecventă, vederea înceţoşată şi disfuncţiile sexuale sunt printre manifestările bolii secolului. Circa 2,5 milioane de români au diabet, însă doar 800.000 ştiu

Diabetul zaharat a ajuns să lovească oameni de toate vârstele, iar simptomele bolii sunt subtile. De fapt, o persoană din trei cu această boală nu ştie că are diabet. "Diabetul de tip 2 e cea mai frecventă formă a diabetului zaharat, reprezentând 90-95% dintre cazuri.

Citeşte tot articolul

REFLEXOLOGIE

In general, pentru afectiunea instalata la un organ, se maseaza zona reflexogena corespunzatoare organului, dupa ce au fost stimulate intii zonele corespunzatoare rinichilor.Dar, pentru o vindecare completa, trebuie sa masam si alte zone. Iata cateva boli si punctele care trebuie supuse presopuncturii:Diabet - stomac, duoden, pancreas. Citeşte tot articolul