ALIMENTAŢIA DIABETICULUI

Prima regulă în dieta diabeticului este ca mesele să fie dese (5-6 mese pe zi) şi de cantităţi mici , iar cina să fie cu cel puţin două ore înainte de culcare.

Alimente permise diabeticilor: carne slabă, peşte, lactate şi brânzeturi, ouă, băuturi nealcoolice care nu au zahăr, roşii, ardei, castraveţi, varză, salată, morcovi, ţelină, ciuperci, vinete, praz, sfeclă, ceapă, usturoi; mere, lămâi, căpşuni, cireşe, coacăze, nuci.

Alimente interzise diabeticilor: zahăr, miere, biscuiţi, prăjituri preparate cu zahăr, bomboane, ciocolată, halva, smochine, stafide, curmale, prune uscate, struguri.

  

Peştele, un bun remediu pentru diabetul zaharat

Oamenii de ştiinţă cred că peştele este sursă bună de proteine pentru diabetici. Testele arată că 18% dintre respondenţii care au mâncat peste mai puţtin de o dată pe săptămână au dezvoltat macroalbuminurie.
Dintre cei care au mâncat peste mai mult de 2 ori pe săptamână, această boală apare la 4% din cazuri. 
Din cercetări reiese că peştii sunt cei mai potriviţi pentru persoanele cu diabet zaharat, metodele de preparare şi frecvenţa de administrare.

"Bucataria fară foc" şi gândirea pozitivă vindecă diabetul zaharat în 3 saptămâni

În ceea ce priveşte alimentaţia, alternativă la cea plină de toxine provenite din prelucrarea termică (prin prajire sau fierbere) o reprezintă dieta bazată pe „hrana vie”, constând în produse neprelucrate termic prin fierbere sau prajire.
 Dintre dietele bazate pe 80% „hrana vie” şi care pot ajuta diabeticii se pot aminti: dieta organică (bazată pe legume netratate şi carne provenită de la animale crescute natural), dieta vegană (strict vegetariană, fară nici un produs de origine animală) şi cea crudivoră (legume, oua, lapte, toate crude). Aceste diete sunt concentrate în minerale, cu un procentaj zilnic de la 15-20% uleiuri sau grasimi de natură vegetală şi conţin foarte multe fibre, cu indice glicemic mic. 

  Dar, pe langă adoptarea unui asemenea mod de alimentaţie, pentru ţinerea permanentă, în frâu a diabetului este nevoie şi de o schimbare pe termen lung a modului de viaţă şi mai ales a celui de gândire.
 Tratamentul constă în prima saptamână într-o cură bazată pe o cantitate de 4 litri pe zi de suc verde (80% castravete şi telină, 20% ghimbir, seminte, lamaie, patrunjel). În cea de-a doua saptamana la acest suc verde se adauga alimente netratate termic şi superalimente (exemplu: alge verzi-albastrui, spirulină, clorela, maca, etc.) şi mişcare fizică. A treia saptamână constă în aceeaşi dietă că şi în a doua saptamână, pacienţii învăţând cum să-şi pregătească hrana şi cum să implementeze schimbări durabile în noua lor viaţă. Rata de succes la diabetul de tip 2 este de aproape 100% iar la diabetul de tip 1 este de aproape 90%.

Pentru diabetici, se recomandă respectarea urmatoarelor indicaţii:
- respectaţi un regim alimentar strict (ce, cât şi când mâncaţi);
- stabiliţi-vă mesele la aceeaşi oră în fiecare zi;
- stabiliţi-vă un plan de alimentaţie pe baza recomandărilor specialistului;
- nu săriţi peste mese şi gustări şi nu le întărziaţi;
- consumaţi cantităţi egale de alimente în fiecare zi;
- dacă vi se administrează insulină, întrebaţi specialistul cum trebuie ajustată doza atunci când doriţi să măriţi sau micşoraţi cantitatea de alimente consumată zilnic;
- urmariţi un program de exercitii fizice;
- verificaţi-vă nivelul glucozei după efectuarea exerciţiilor; acestea scad nivelul glucozei timp de 10-24 de ore de la terminarea lor;
 - daca administraţi insulină, cereţi sfatul specialistului cu privire la ajustarea dozei în funcţie de programul de exerciţii zilnic.